FAQ
Bekijk hier de veelgestelde vragen over gebruik, onderhoud en veiligheid van onze machines.

GEBRUIK

1- Apparaat werkt niet 
Druk altijd eerst op de OFF toets, voordat u het probleem probeert te verhelpen. 
> U heeft een niet-XL foodprocessor (kleine invoerbuis)
De kom is niet goed op zijn plaats gebracht: Draai de grote kom van links naar rechts (tegen de wijzers van de klok in) totdat hij blokkeert. De handgreep moet haaks op het midden van het motorblok staan. Controleer of de midi-kom en de mini-kom goed in de grote kom zijn geschoven.
- De deksel is niet goed op zijn plaats gebracht: vergrendel de deksel opnieuw door het goed vlak te plaatsen en van links naar rechts te draaien (tegen de wijzers van de klok in) totdat het vergrendelingsnokje bovenin de handgreep blokkeert. De veiligheidspal is nu in contact met de contactschakelaar.
Dubbele beveiliging: Het apparaat kan niet functioneren als de kom en de deksel niet goed vergrendeld zijn.
> U heeft een XL foodprocessor (grote invoerbuis)
De kom is niet goed op zijn plaats gebracht: Draai de grote kom naar links (tegen de wijzers van de klok in) totdat hij blokkeert. De handgreep moet haaks op het midden van het motorblok staan. Controleer of de midi-kom en de mini-kom goed in de grote kom zijn geschoven.
- De deksel is niet goed op zijn plaats gebracht: vergrendel de deksel opnieuw door het goed vlak te plaatsen en naar links te draaien (tegen de wijzers van de klok in) totdat het vergrendelingsnokje bovenin de handgreep blokkeert. De veiligheidspal is nu in contact met de contactschakelaar.
- De XL aanduwer zit niet goed op zijn plaats: controleer of de XL aanduwer goed in de deksel geschoven is. De veiligheidspal is nu in contact met de contactschakelaar.

2- Het apparaat is gestopt tijdens bereiding
U heeft de maximale capaciteit van uw foodprocessor overschreden, de thermische beveiliging is in werking getreden. Druk op OFF en wacht totdat de motor volledig is afgekoeld, voordat u het apparaat weer in werking stelt.
Het apparaat is voorzien van een warmtedetector die de werking van de motor automatisch stopt om oververhitting hiervan te voorkomen. Dit risico van oververhitting kan zich voordoen wanneer u te grote hoeveelheden verwerkt, wanneer u het apparaat te lang achtereen gebruikt of bij de bereiding van "zwaar" deeg. 

3- Het apparaat trilt en verplaatst zich
Kijk onder het onderstel van de foodprocessor. Controleer de stabiliteit van de antislipvoetjes (voetjes afwezig of verkeerd geplaatst).
Plaats het snoer goed in de daartoe bestemde inkepingen onder het motorblok voor een betere stabiliteit.
Het werkvlak moet schoon en droog zijn. 

4- De bereiding loopt over
Houd u aan de hoeveelheden die worden opgegeven in de gebruiksaanwijzing afhankelijk van het model van uw foodprocessor. 
Wij raden u ook aan het mengen te beginnen met de vaste ingrediënten en daarna via de invoerbuis de vloeistoffen toe te voegen. Zodoende voorkomt u lekken via de middenas of overlopen ter hoogte van de deksel. 
Heeft u een BlenderMix hulpstuk (zie vraag: ‘Hoe gebruikt u het BlenderMix hulptstuk?’), dan raden wij u aan dat te gebruiken.

5- Hoe gebruikt u het BlenderMix hulpstuk
> Waar dient het toe?
Voor het mixen van soepen, puree, moes, milkshakes en smoothies.
En voor het mengen van bereidingen voor taarten, pannenkoekenbeslag en cocktails.
Met de BlenderMix kunt u al deze recepten nog romiger maken.
> Waar vindt u dit hulpstuk?
De BlenderMix zit in de verpakking onder de doos met hulpstukken (onder de citruspers bij de modellen die hiermee zijn uitgerust). Bij de Mini Plus zit het hulpstuk naast de citruspers.
> Hoe moet u hem plaatsen en gebruiken?
Plaats het metalen mes op de aandrijfas in de grote kom. 
Schuif de BlenderMix in de deksel. Bereidt u kleine hoeveelheden, plaats de BlenderMix dan in de kom.
Doe de ingrediënten in de kom. Breng de deksel op zijn plaats en vergrendel dit totdat hij blokkeert.
Laat de machine 1 tot 4 min. continu draaien.
De Blendermix wordt uitsluitend gebruikt samen met het metalen mes in de grote kom.
Afhankelijk van de hoeveelheid en de geselecteerde ingrediënten kan de romigheid van uw bereiding verschillen.

6- Waarom blijft er altijd een ongeraspt stukje over bij het raspen van een ingrediënt
Er is een veiligheidsruimte tussen de rasp- of snijschijf en de deksel. Dankzij deze beveiliging kan de aanduwer tijdens de werking van het apparaat niet met de schijven in aanraking komen. Het is dus volkomen normaal dat er een ongeraspt stukje overblijft. Wij raden u aan de midi-kom te gebruiken bij gebruik van de rasp- of snijschijven.

7- De eiwitten worden niet stijf
Controleer of alle onderdelen goed op hun plaats geschoven zijn en of u de aanduwer niet in de invoerbuis hebt laten zitten tijdens het kloppen van de eiwitten, want als er geen lucht bij kan komen worden ze niet stijf. Daarnaast is het belangrijk dat de mengkom schoon en vetvrij is

8- Hoe maak ik opgeklopte room
Met de foodprocessor kunt u opgeklopte room maken (iets minder luchtig dan slagroom). 
Kies volle vloeibare room en geen magere room.
Zet de kom, de eiwitklopper en de ingrediënten 1 uur in de koelkast. 
Doe de volle vloeibare room (minimaal 40% vet) in de kom voorzien van de eiwitklopper. Verwijder de aanduwer en stel het apparaat in werking. Voeg zodra de room begint in te dikken de poedersuiker toe. 
Wilt u een romigere slagroom, zet de bereiding dan 20 min. in de koelkast. 
Ingrediënten voor 4 personen: 300 ml volle vloeibare room + 60 g poedersuiker.

9- Uw tuinkruiden worden niet goed fijngehakt
Maak de tuinkruiden goed droog, voordat u ze in de kom doet. Als de tuinkruiden nog vochtig zijn wanneer u het apparaat in werking stelt, hebben ze de neiging aan de wand van de kom te plakken. 
Gebruik de "Pulse" toets om grof te hakken. Gebruik de ON toets om fijner te hakken. 

10- Er vormt zich geen bal bij het maken van brooddeeg
Voeg een beetje water toe. 

11- Wat is een goed recept voor cake uit de Magimix
​200 gram boter
200 gram suiker
200 gram eieren (=4 eieren)
200 gram cakemeel

Vet een cakeblik in met boter en zet in de vriezer. Pak de mengkom met stalen mes en doe hierin de eieren, het suiker en de boter. Draai door tot dit een mooi wittig mengsel is. Voeg het cakemeel toe en een beetje zout. Pulse dertien keer, haal deksel van de kom en spatel de bovenrand schoon. Deksel weer op de mengkom en puls nog eens drie keer. Haal het cakeblik uit de vriezer en vul deze met het beslag. Bak de cake af in 40 minuten in een voorverwarmde oven op 150/160 graden.

12- Is het mogelijk om zwaar deeg te maken (bijv. voor brioche)
Het apparaat beschikt over een kneedmes dat tot op de bodem van de kom komt voor een perfecte homogeniteit van de verwerkte producten, zelfs bij kleine hoeveelheden. Bij het maken van zwaar deeg zoals voor Kouglof, brood of brioche, moet u erop letten dit niet te lang te kneden. Door het deeg te lang te kneden wordt de gist namelijk warm en rijst niet. Om dit verschijnsel te verminderen raden wij u aan de vloeibare ingrediënten langzaam en geleidelijk toe te voegen en de “Pulse” toets te gebruiken. 

13- Waarom komt het deeg langs de as omhoog tijdens het maken van zwaar deeg (bijv. brioche)
- De verwerkte hoeveelheden zijn te groot, houd u goed aan de hoeveelheden die zijn opgegeven in de gebruiksaanwijzing afhankelijk van het model van uw foodprocessor. 
- U heeft de ingrediënten niet in de juiste volgorde toegevoegd, wij raden u aan het recept van de gebruiksaanwijzing te volgen en eerst de vaste ingrediënten te vermengen en daarna de vloeistoffen via de invoerbuis toe te voegen. 
- U heeft de foodprocessor te lang continu laten draaien. U moet zwaar deeg niet te lang kneden. Door te lang te kneden kan het deeg namelijk warm worden en langs de as omhoog komen. 

14- Reinigen na gebruik van citrusvruchten

Maak uw kom en deksel direct schoon na het gebruik van citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen en grapefruit.15- Uw citruspers blokkeert
Breng de citruspers op zijn plaats: deze wordt bovenop de kom geplaatst en vastgekoppeld met de vergrendelingspal. Draai de zeef tegen de wijzers van de klok in. 
Plaats de kegel goed op de aandrijfas. Gebruikt u de grote kegel, controleer dan eerst of deze goed op de kleine kegel is geschoven. Schuif de kegel (of het samenstel van kegels) vervolgens weer recht op de aandrijfas, zonder te forceren. 

16- Hoe moet u de citrusvrucht op de kegel van de citruspers vasthouden
Controleer of het apparaat uit staat.
Plaats de gehalveerde citrusvrucht op de kegel en oefen een lichte neerwaartse druk uit. 
Doe de persarm naar beneden tot op de vrucht. 
Let op! Geef alleen zeer lichte druk op de persarm.
Zet het apparaat aan.

17- Waar zit de tweede kegel van de citruspers / Welke kegel moet ik gebruiken
De kleine kegel zit onder de grote kegel (erin geschoven)
Kies de kegel afhankelijk van de grootte van de citrusvruchten. Gebruik de kleine kegel voor kleine citrusvruchten (bijv. clementines, mandarijnen, kleine sinaasappels) en de grote kegel voor grote citrusvruchten (bijv. grote sinaasappels, grapefruit)

18- Het lukt u niet de kom te ontgrendelen
U moet eerst de deksel ontgrendelen, voordat u de kom kunt ontgrendelen.

19- Is het mogelijk een niet-XL foodprocessor (kleine invoerbuis) te veranderen in een XL (grote invoerbuis)
Al uw onderdelen en accessoires zijn aangepast op een kleine invoerbuis en zouden daardoor allemaal vervangen moeten worden. Een kostbare en tijdsintensieve operatie.

20- Wat is het verschil tussen een blender en een foodprocessor met blenderfunctie?
Het belangrijkste verschil tussen een blender en een foodprocessor is dat een blender beschikt over een glazen kan en dat de foodprocessor een plastic kom heeft. De glazen kan van de blender is perfect voor bereidingen met warme ingrediënten. Ook kan er met de blender beter ijs worden gecrusht dan met de foodprocessor.
Indien u de machine specifiek wilt gebruiken voor het maken van sapjes, dan is een blender de perfecte keuze. Als u een multifunctionele machine wilt en af en toe sapjes wilt maken dan is de foodprocessor het meest geschikt.

Specifiek voor de Mini Plus


21- Bestaan er optionele hulpstukken
In tegenstelling tot de Compact en Cuisine Système modellen van onze foodprocessors beschikt de Mini Plus niet over optionele hulpstukken. 

22- Is het mogelijk deeg te maken (brood, brioche etc.) zonder het kneedmes
Ja, u kunt in dat geval het metalen mes gebruiken. 

23- Er is een onderdeel van mijn machine kapot/kwijt.
Om nieuwe onderdelen aan te schaffen kunt u terecht bij onze (online) dealers.
Mocht uw machine nog niet ouder zijn dan 3 jaar, vul dan het aanvraagformulier van de klantenservice in. Voeg bij de aanvraag ook uw aankoopbewijs toe.