FAQ
Bekijk hier de veelgestelde vragen over gebruik, onderhoud en veiligheid van onze machines.

GEBRUIK

1- Wat is het vermogen van de Cook Expert?
1700W.

2- Wat is de minimale en maximale rotatiesnelheid van de Cook Expert?
De minimale snelheid is 250 toeren per minuut en de maximale snelheid is 6000 toeren per minuut.

3- Wat is de minimum- en maximumtemperatuur van de Cook Expert?
De minimumtemperatuur is 30°C en de maximumtemperatuur is 140°C.

4- Wat zijn de maximale verwerkingshoeveelheden van de Cook Expert?
In de metalen kom: 2,5 l soep of suddergerecht, puree: 1 kg aardappels, 0,6 kg groente om te stomen, 6 eiwitten, 0,8 kg brooddeeg, 1,2 kg taartdeeg, sorbet: 400 g diepvriesfruit, slagroom: 0,5 L. 
In de transparante kom: 1,4 kg geraspte/gesneden groente, 1,4 kg vlees. 

5- Zijn de accessoires van mijn keukenmachine te gebruiken bij de Cook Expert?
  • Van de Compact 3200 XL kunnen de schijven en de mini-kom worden gebruikt. 
  • Van de CS 4200 XL kunnen de schijven, citruspers, sapcentrifuge, blokjes- en staafjeskit en de mini-kom worden gebruikt.             
  • Van de CS 5200 XL kunnen de schijven, citruspers, sapcentrifuge, blokjes- en staafjeskit, midi-kom en de mini-kom worden gebruikt.
  • Van de Pâtissier kunnen de schijven, citruspers, sapcentrifuge, blokjes- en staafjeskit, midi-kom en de mini-kom worden gebruikt.


6- Hoe ontgrendel ik de kom?
Schakel het apparaat uit en ontgrendel de deksel voor het verwijderen van de kom. 

7- Uw apparaat in werking stellen
Controleer de aansluiting.
Zet de schakelaar op 1.

8- Hoe sluit ik de demonstratiemodus af?
Op de keukenmachine is een demonstratiemodus ingesteld om de functies van het apparaat in de winkel te kunnen laten zonder dat hij verwarmt.
Ga, om terug te keren naar de klassieke modus, naar INSTELLINGEN, 'demonstratie' en selecteer 'off' en klik op 'ok'. 
Ga vervolgens terug naar het menu INSTELLINGEN, kies  “Automatische uitschakeling na” en selecteer de gewenste tijd voor de automatische uitschakeling van uw keukenmachine.

9- Glazen deksel
Glas is een duurzaam en hygiënisch materiaal. Er is gekozen voor zeer sterk Securit glas dat wordt aanbevolen voor gebruik met voedingsmiddelen.
Voor het behoud van de eigenschappen van het glas mag u geen schurende producten of sponsjes gebruiken. Laat de deksel vóór het afwassen zo nodig in warm zeepsop weken. 
VOORZORGSMAATREGELEN:
Gebruik de deksel niet als deze beschadigd, gebarsten of gekrast is.
In dat geval kunt het beste terug naar uw aankooppunt.

10- De glazen deksel lekt
Controleer of de afdichtingsring goed op zijn plaats zit.
Controleer of de afdichtingsring niet beschadigd is.Als u melk gebruikt, beperk dan de hoeveelheid (melk kookt gemakkelijk over, net zoals in een pan). 

11- Het metalen mes lekt aan de onderkant
Controleer of de afdichtingsring van de messen goed op zijn plaats zit.
Controleer of de messenunit goed vergrendeld is.

12- Er lekt water uit de rvs-kom bij het handvat
Bij het reinigen in de vaatwasser, kan er water terecht komen tussen de twee wanden van de rvs-kom. Dit water wordt afgevoerd via het gat onder het handvat. 

13- Er komt een lichte geur uit de motor.
Dit kan voorkomen bij het eerste gebruik of wanneer de motor overbelast is. Laat de motor minimaal 30 minuten afkoelen voordat de machine opnieuw wordt gestart.

14- Op het scherm staat sluit de deksel
Tijdens het wassen in de vaatwasser is er water tussen de dubbele wand gelopen. Dit is afgevoerd via een daarvoor bestemde opening onder het handvat.
Plaats de kom (zonder mes) ondersteboven en plat (of met het handvat schuin naar beneden) in de vaatwasser om dit te voorkomen. Laat de kom uitlekken als u deze boven uw vaatwasser omdraait of plaats de kom in een afdruiprek.

15- Op het scherm staat wissel de kom
Vervang de rvs-kom door de transparante kom of andersom. 

16- Op het scherm staat oververhit
De Cook Expert is voorzien van een thermische beveiliging. Dit beschermt de motor. Verminder de hoeveelheden of verklein sommige stukken. Laat de motor 30 minuten afkoelen, voordat de Cook Expert weer wordt gestart. 

17- Op het scherm staat error motor
Neem contact op met de winkel van aankoop.

18- Er is een probleem met het display
Zet de machine uit en start deze opnieuw op.

19- Mijn Cook Expert koekt enigszins aan, hoe komt dat? 
Net als in een pan kunnen sommige bereidingen, vooral die met melk of room, aankoeken.
Kies bij voorkeur ingrediënten op kamertemperatuur en houd u aan de in de recepten vermelde temperaturen. Verlaag volgende keer eventueel de temperatuur of verhoog de snelheid voor de recepten die problemen geven.
Voor bereidingen op melk- of roombasis: gebruik melk of room op kamertemperatuur (door de thermische schok zal de melk eerder aankoeken), verwarm tot niet meer dan 100°C en verminder eventueel de hoeveelheden.

20- Hoe maak ik de bodem van de metalen kom schoon als deze is aangekoekt?
Is de bodem van de kom echt aangekoekt, gebruik dan natuurazijn: laat de kom eventueel weken voor het uitspoelen. Gebruik eventueel een metalen schuursponsje (roestvrijstalen spiraalspons) of een schraper. Hier raakt de kom niet door beschadigd. 

21- Ik heb vonken of "flitsen" gezien aan de achterkant van mijn keukenmachine.
In een zwak verlichte omgeving kunnen door de ventilatieroosters aan de achterkant van de Cook Expert vonken zichtbaar zijn.
Deze zijn kenmerkend voor de door ons gekozen professionele motor die het vermogen bezit grote snelheidsvariaties te produceren en die heel sterk is (30 jaar garantie).
Deze vonken zijn normaal en zonder gevaar. Zij hebben geen enkele invloed op de werking, de doeltreffendheid of de duurzaamheid van uw keukenmachine.

22- Mijn Cook Expert schakelt niet over naar het programma KEUKENMACHINE wanneer ik mijn transparante kom op zijn plaats breng
Breng de adapter voor de transparante kom op zijn plaats, zet de transparante kom erop, sluit het deksel en voeg tot slot de grote aanduwer toe. Als het programma KEUKENMACHINE nog niet verschijnt, keer dan terug naar het hoofdmenu en selecteer het menu KEUKENMACHINE. 

23- Mijn glazen deksel is een beetje moeilijk te openen / sluiten
In het begin kan de deksel een beetje moeilijk te openen of te sluiten zijn, maar dit zal steeds makkelijker gaan na enkele keren gebruik. Wrijf desgewenst het rubber in met een beetje olie, zodat hij makkelijker op zijn plaats te brengen is. 

24- Bij het programma voor soep draait de motor niet
Dit is normaal, want bij ROMIGE SOEP of GEPUREERDE SOEP mixt de Cook Expert slechts de laatste minuut van het programma. 

25- Sudderen - Mijn ingrediënten zijn niet goed heel gebleven tijdens het koken
De Cook Expert is zeer geschikt voor de bereiding van stoofschotels of delicate gerechten dankzij de 2 intermitterende snelheden 1A en 2A, evenals de stand 0 die de mogelijkheid biedt zonder roeren te koken.
Het resultaat kan echter verschillen afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, met name wat vlees betreft.
Enkele voorbeelden:
- Bœuf bourguignon: De bereidingstijd en het heel blijven van het vlees verschillen echter aanzienlijk afhankelijk van het gekozen vlees (sukadelappen zullen sneller gaar zijn dan schenkel, maar zullen sneller uiteenvallen). Bij een zelfde stuk rundvlees (bv. sukadelappen) kan de kwaliteit verschillen afhankelijk van de herkomst, de leeftijd van het dier etc.
- Wortel: bospeen zal sneller gaar zijn dan winterpeen, maar is ook minder stevig.
De Magimix-programma's, rotatiesnelheden en recepten zijn ontwikkeld en getest met verschillende ingrediënten voor optimaal resultaat. Blijf - net zo als bij traditioneel koken - de ingredienten regelmatig controleren en pas het programma aan waar nodig. Hier volgen enkele aanbevelingen:​
De 3 sudderstanden:
stand 0: het mes draait niet
snelheid 1A: het universele mes draait intermitterend ongeveer om de 2 minuten  voor ongeveer 5 seconden met een lage snelheid
snelheid 2A: het universele mes draait intermitterend ongeveer om de 11seconden met een lage snelheid
Voor suddergerechten wordt snelheid 1A aanbevolen (deze vervangt het af en toe omroeren met de pollepel). 
Voor de klassieke stoofschotels zoals bœuf bourguignon, kalfsragout etc. (vlees bereid in een grote hoeveelheid vocht en dat een lange bereidingstijd vergt): kies eventueel halverwege de bereidingstijd voor stand 0, om het vlees, vooral als dit minder stevig is, meer heel te houden.  
Voor gestoofde groentegerechten, tajines, gesauteerde gerechten etc. (kortere bereidingstijd en weinig vocht): Bij gebruik van stand 0 wordt aangeraden wat vocht toe te voegen en de bereiding regelmatig te controleren om te voorkomen dat deze aankoekt.
Risotto, gebakken rijst etc.: gerechten met weinig vocht, hier moet dus regelmatig geroerd worden om te voorkomen dat de bereiding aankoekt (net als in een pan), in dit geval is snelheid 2A het meest geschikt. Controleer regelmatig de bereiding en pas de bereidingstijd zo nodig aan (bepaalde soorten rijst zijn bijvoorbeeld sneller gaar, de bereidingstijd moet dus vóór de aangegeven tijdsduur worden gestopt om te voorkomen dat de rijst te gaar en dus papperig wordt).  Afhankelijk van het soort rijst moet er soms vocht worden toegevoegd. Voeg tere ingrediënten altijd pas op het laatst toe.
Garnalenkerrie, poulet basquaise etc.: bereidingen met veel vocht en delicate ingrediënten. Maak eerst uw basisbereiding (bouillon, gestoofde groenten etc.) op snelheid 2A of 3 en schakel over op stand 0 bij het toevoegen van delicate ingrediënten. Bak vlees met bot even apart aan in de koekenpan voor het toevoegen aan de bereiding. Voeg room of (kokos)melk pas op het laatste moment toe om te voorkomen dat deze aankoekt.

26- Mijn vruchtenijs/ roomijs is een beetje zacht, terwijl ik me aan het recept heb gehouden
Maak binnen enkele minuten ijsdesserts zoals softijs. Het helpt het om de kom eerst te koelen voor het maken van ijsdesserts. Dit kan door de kom een half uur in de vriezer te plaatsen of een handje ijsklontjes te mixen met het programma GESTAMPT IJS. 

27- Hoe klop ik eiwit stijf?
De kom moet schoon en droog zijn en ontdaan van ieder spoor van vet.
Plaats de eiwitklopper in de kom met de eiwitten, verwijder de dop van de deksel en start het programma STIJFGEKLOPT EIWIT. 
Verwijder altijd de dop anders word het eiwit niet luchtig. 
Gebruik om het stijfgeklopt eiwit meer volume te geven eieren op kamertemperatuur en voeg een snufje zout toe. 
Maak heel luchtig eiwit met het programma STIJFGEKLOPT EIWIT. Verhoog voor steviger geklopt eiwit de snelheid naar 7. 

28- Hoe maak ik slagroom?
Kies heel koude, volle vloeibare room (minstens 30% vet) en geen magere (vetarme) room.
1) Koel de kom af: hetzij door de kom, de eiwitklopper en de ingrediënten een half uur van tevoren in de vriezer te zetten, hetzij door een handje ijsklontjes te mixen met het programma GESTAMPT IJS. Droog in dit laatste geval de kom goed af, voor het toevoegen van de room.
2) Schenk de volle vloeibare room in de kom met de klopper.
3) Verwijder de dop van de deksel en start het programma EXPERT gedurende 2 minuten 30 seconden op snelheid 7 (zonder verwarmen). Afhankelijk van de gebruikte room en de temperatuur ervan, kan het nodig zijn het programma opnieuw enkele minuten te laten werken. Let er goed op dat de room niet in boter verandert. De room is goed wanneer u er de sporen van de klopper in ziet. 
Maximale verwerkingshoeveelheden : 0,5L room

29- Moet de midi-kom op het apparaat worden gezet om de mini-kom te kunnen gebruiken?
Nee, om de mini-kom te gebruiken is het niet nodig de midi-kom op zijn plaats te brengen.

30- Mag ik de hoeveelheden van de recepten verminderen?
Ja, maar houdt er rekening mee dat de kooktijd moet worden aangepast. 

31- Kan ik mijn eigen recepten aanpassen?
Het aanpassen van recepten kan eenvoudig met het EXPERT programma. Daarmee is de tijd, temperatuur en de snelheid in te stellen. 

32- Hoe kan ik gemakkelijk ingrediënten in milliliter meten?
Gebruik hiervoor de aanduwer/doseerbeker uit de XL toevoergoot (van de multifunctionele transparante kommen).

33- Het apparaat trilt en verplaatst zich
Kijk onder het onderstel van de Cook Expert. Controleer de stabiliteit van de antislipvoetjes (voetjes afwezig of verkeerd geplaatst). Plaats het snoer goed in de daartoe bestemde inkepingen onder het motorblok voor een betere stabiliteit. Het werkvlak moet schoon en droog zijn. Let goed op de maximale hoeveelheden die kunnen worden bereid in de kommen. Bij een overschrijding kan het apparaat gaan trillen en meer geluid geven.       

34- Waarom blijft er altijd een ongeraspt stukje over bij het raspen van een ingrediënt?
Er is een veiligheidsruimte tussen de rasp- of snijschijf en de deksel. Dankzij deze beveiliging kan de aanduwer tijdens de werking van het apparaat niet met de schijven in aanraking komen. Het is dus volkomen normaal dat er een ongeraspt stukje overblijft. Gebruik de midi-kom bij het gebruik van de rasp- of snijschijven. 

35- Het vlees of vis is niet gaar terwijl ik het recept heb gevolgd
Magimix kiest ervoor om liever een eventuele kortere kooktijd in te stellen dan een te lange (waardoor de ingrediënten te gaar worden). Op deze manier is het gerecht makkelijk aan te passen door extra kooktijd toe te voegen. 

36- Reinigen na gebruik van citrusvruchten
Maak de kom en deksel direct schoon na het gebruik van citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen en grapefruit. Anders koeken de vliesjes van deze vruchten aan en zullen deze na lange tijd moeilijk te verwijderen zijn en de kom en deksel beschadigen. 

37- Er is een onderdeel van mijn machine kapot/kwijt.
Om nieuwe onderdelen aan te schaffen kunt u terecht bij onze (online) dealers.
Mocht u aanspraak willen maken op de garantie, kunt u hiervoor terecht bij de winkel van aankoop. De garantie is 3 jaar op onderdelen en accessoires. Op de motor zit een garantie van 30 jaar.