FAQ
Bekijk hier de veelgestelde vragen over gebruik, onderhoud en veiligheid van onze machines.

GEBRUIK

1- Apparaat werkt niet
Druk altijd eerst op de OFF toets, voordat u het probleem probeert te verhelpen. 
Transparante kom
De kom is niet goed op zijn plaats gebracht: Draai de grote kom van links naar rechts (tegen de wijzers van de klok in) totdat hij blokkeert. De handgreep moet haaks op het midden van het motorblok staan. Controleer of de midi-kom en de mini-kom goed in de grote kom zijn geschoven.
- De deksel is niet goed op zijn plaats gebracht: vergrendel de deksel opnieuw door het goed vlak te plaatsen en van links naar rechts te draaien (tegen de wijzers van de klok in) totdat het vergrendelingsnokje bovenin de handgreep blokkeert. De veiligheidspal is nu in contact met de contactschakelaar.
- De XL aanduwer zit niet goed op zijn plaats: controleer of de XL aanduwer goed in de deksel geschoven is. De veiligheidspal is nu in contact met de contactschakelaar.
RVS-kom
De kom is niet goed op zijn plaats gebracht: Draai de grote kom van links naar rechts (tegen de wijzers van de klok in) totdat hij blokkeert. De handgreep moet haaks op het midden van het motorblok staan.
- De deksel is niet goed op zijn plaats gebracht: vergrendel de deksel opnieuw door het goed vlak te plaatsen en van links naar rechts te draaien (tegen de wijzers van de klok in) totdat het vergrendelingsnokje bovenin de handgreep blokkeert. De veiligheidspal is nu in contact met de contactschakelaar.

2- Het apparaat is gestopt tijdens bereiding
U heeft de maximale capaciteit van uw Patissier overschreden, de thermische beveiliging is in werking getreden. Druk op OFF en wacht totdat de motor volledig is afgekoeld, voordat u het apparaat weer in werking stelt.
Het apparaat is voorzien van een warmtedetector die de werking van de motor automatisch stopt om oververhitting hiervan te voorkomen. Dit risico van oververhitting kan zich voordoen wanneer u te grote hoeveelheden verwerkt, wanneer u het apparaat te lang achtereen gebruikt of bij de bereiding van "zwaar" deeg. 

3- Het apparaat trilt en verplaatst zich
Kijk onder het onderstel van de Patissier. Controleer de stabiliteit van de antislipvoetjes (voetjes afwezig of verkeerd geplaatst).
Plaats het snoer goed in de daartoe bestemde inkepingen onder het motorblok voor een betere stabiliteit.
Het werkvlak moet schoon en droog zijn. 
Let goed op de maximale hoeveelheden die kunnen worden bereid in de kommen. Bij een overschrijding kan het apparaat gaan trillen en meer geluid geven.

4- De bereiding loopt over
Houd u aan de hoeveelheden die worden opgegeven in de gebruiksaanwijzing. 
Wij raden u ook aan om te starten met een aantal keer op de pulse knop te drukken zodat de ingredienten al kort door elkaar gemengd worden alvorens u de machine op ‘AUTO’ zet. U kunt hiermee lekken via de middenas of overlopen ter hoogte van de deksel voorkomen. 
Bij gebruik van de transparante kommen kunt u gebruik maken van het BlenderMix hulpstuk (zie vraag: ‘Hoe gebruikt u het BlenderMix hulptstuk?’), om het overlopen van de vloeistoffen te voorkomen.

5- Hoe gebruikt u het BlenderMix hulpstuk?
Alleen voor gebruik in de grote transparante kom
> Waar dient het toe?
Voor het mixen van soepen, puree, moes, milkshakes en smoothies.
En voor het mengen van bereidingen voor taarten, pannenkoekenbeslag en cocktails.
Met de BlenderMix kunt u al deze recepten nog romiger maken.
> Waar vindt u dit hulpstuk?
De BlenderMix zit in de verpakking onder de citruspers.
> Hoe moet u hem plaatsen en gebruiken?
Plaats het metalen mes op de aandrijfas in de grote transparante kom. 
Schuif de BlenderMix in de deksel. Bereidt u kleine hoeveelheden, plaats de BlenderMix dan in de kom.
Doe de ingrediënten in de kom. Breng de deksel op zijn plaats en vergrendel dit totdat hij blokkeert.
Laat de machine 1 tot 4 min. continu draaien.
De Blendermix wordt uitsluitend gebruikt samen met het metalen mes in de grote kom.
Afhankelijk van de hoeveelheid en de geselecteerde ingrediënten kan de romigheid van uw bereiding verschillen.

6- Waarom blijft er altijd een ​ongeraspt stukje over bij het raspen van een ingrediënt?
Er is een veiligheidsruimte tussen de rasp- of snijschijf en de deksel. Dankzij deze beveiliging kan de aanduwer tijdens de werking van het apparaat niet met de schijven in aanraking komen. Het is dus volkomen normaal dat er een ongeraspt stukje overblijft. Wij raden u aan de midi-kom te gebruiken bij gebruik van de rasp- of snijschijven.

7- De eiwitten worden niet stijf.
Controleer of alle onderdelen goed op hun plaats geschoven zijn en of u het kapje op deksel er af is tijdens het kloppen van de eiwitten, want als er geen lucht bij kan komen worden ze niet stijf. Daarnaast is het belangrijk dat de mengkom schoon en vetvrij is.

8- Hoe maak ik opgeklopte room?
Met de Patissier kunt u opgeklopte room maken (iets minder luchtig dan slagroom). 
Kies volle vloeibare room en geen magere room.
Doe de volle vloeibare room (minimaal 40% vet) in de RVS-kom voorzien van de eiwitklopper. Verwijder het kapje van de deksel en stel het apparaat in werking. Voeg zodra de room begint in te dikken de poedersuiker toe. 
Wilt u de slagroom romiger, zet de bereiding dan 20 min. in de koelkast. 
Ingrediënten voor 4 personen: 300 ml volle vloeibare room + 60 g poedersuiker.
Maximale verwerkingshoeveelheden : 0,5L room 

9- Uw tuinkruiden worden niet goed fijngehakt
Maak de tuinkruiden goed droog, voordat u ze in de kom doet. Als de tuinkruiden nog vochtig zijn wanneer u het apparaat in werking stelt, hebben ze de neiging aan de wand van de kom te plakken. 
Gebruik de "Pulse" toets om grof te hakken. Gebruik de ON toets om fijner te hakken. 

10- Er vormt zich geen bal bij het maken van brooddeeg
Voeg een beetje water toe. 

11- Is het mogelijk om zwaar deeg te maken (bijv. voor brioche)?
Het apparaat beschikt over een kneedmes dat tot op de bodem van de kom komt voor een perfecte homogeniteit van de verwerkte producten, zelfs bij kleine hoeveelheden. Bij het maken van zwaar deeg zoals voor Kouglof, brood of brioche, moet u erop letten dit niet te lang te kneden. Door het deeg te lang te kneden wordt de gist namelijk warm en rijst niet.

12- Waarom komt het deeg langs de as omhoog tijdens het maken van zwaar deeg (bijv. brioche)?
- De verwerkte hoeveelheden zijn te groot, houd u goed aan de hoeveelheden die zijn opgegeven in de gebruiksaanwijzing. 
- U heeft de Patissier te lang continu laten draaien. U moet zwaar deeg niet te lang kneden. Door te lang te kneden kan het deeg namelijk warm worden en langs de as omhoog komen. 

13- Reinigen na gebruik van citrusvruchten

Maak uw kom en deksel direct schoon na het gebruik van citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappelen en grapefruit.14- Uw citruspers blokkeert?
Breng de citruspers op zijn plaats: deze wordt bovenop de transparante kom geplaatst en vastgekoppeld met de vergrendelingspal. Draai de zeef tegen de wijzers van de klok in. 
Plaats de kegel goed op de aandrijfas. Gebruikt u de grote kegel, controleer dan eerst of deze goed op de kleine kegel is geschoven. Schuif de kegel (of het samenstel van kegels) vervolgens weer recht op de aandrijfas, zonder te forceren. 

15- Hoe moet u de citrusvrucht op de kegel van de citruspers vasthouden?
Controleer of het apparaat uit staat.
Plaats de gehalveerde citrusvrucht op de kegel en oefen een lichte neerwaartse druk uit. 
Doe de persarm naar beneden tot op de vrucht. 
Let op! Geef alleen zeer lichte druk op de persarm.
Zet het apparaat aan.

16- Waar zit de tweede kegel van de citruspers? Welke kegel moet ik gebruiken?
De kleine kegel zit onder de grote kegel (erin geschoven)
Kies de kegel afhankelijk van de grootte van de citrusvruchten. Gebruik de kleine kegel voor kleine citrusvruchten (bijv. clementines, mandarijnen, kleine sinaasappels) en de grote kegel voor grote citrusvruchten (bijv. grote sinaasappels, grapefruit)

17- Het lukt u niet de kom te ontgrendelen
U moet eerst de deksel ontgrendelen, voordat u de kom kunt ontgrendelen.

18- Er is een onderdeel van mijn machine kapot/kwijt.
Om nieuwe onderdelen aan te schaffen kunt u terecht bij onze (online) dealers.
Mocht uw machine nog niet ouder zijn dan 3 jaar, vul dan het aanvraagformulier van de klantenservice in. Voeg bij de aanvraag ook uw aankoopbewijs toe.