ZOEK een recept
Verfijn uw zoekopdracht

New York cheesecake-ijs

Uit het boek 'Altijd IJs' van Marleen Visser


Voorbereiding : 30 min Rusttijd : 15 min
Koken : 40 min Materiaal : Garde, steelpan met dikke bodem, pollepel, zeef, luchtdichte vriezerdoos
Moeilijkheid :
Beoordeling :
 0 stemmen
Download het recept :
 

Voor 6 bollen ijs :
Voor de custard
3 eierdooiers
250ml slagroom
275ml volle melk
120g suiker, honing of agavesuiker
1 snufje gemalen zeezout
Voor het ijs
1tl vanille-extract
100g roomkaas
135g blauwe bessen
50ml water (of tot de bessen onderstaan)
1el (kokosbloesem)suiker
1 snufje gemalen zeezout
Methode
1Klop de eidooiers voor de custard licht op.
2Meng de slagroom, melk, suiker en het zeezout in een zware steelpan en laat het geheel al roerende op middelhoog vuur warm worden tot de suiker volledig is opgelost.
3Voeg zo'n 3 eetlepels van de melk aan de eidooiers toe zodat het eimengsel op temperatuur komt. Roer de eidooiers vervolgens door de melk en slagroom. Blijf constant roeren tot de roomijscustard dikker wordt. Laat de temperatuur oplopen tot 80ºC en voorkom dat het gaat koken.
4Zo weet je of de custard klaar is: trek een streep met je vinger over de achterkant van de pollepel. Als de streep blijft staan, is de roomijscustard dik genoeg. Je kunt de roomijscustard nog even zeven om eventueel gestold ei te verwijderen.
5Laat de roomijscustard afkoelen (eventueel in een ijsbad) en zet hem in de koelkast. De custard moet afkoelen tot 10ºC voordat je hem kunt gebruiken in een ijsmachine.
6Doe ondertussen de blauwe bessen, het water en de kokosbloesemsuiker in een steelpan. Breng aan de kook en laat het mengsel zo'n 15 minuten zachtjes koken op laag vuur totdat de bessenmix iets indikt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
7Terwijl de custard en de bessenmix afkoelen: snijd de dadels in kleine stukjes en meng met de havermout, amandelen, kokosbloesemsuiker en het zeezout in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot het deeg een bal vormt. Haal de deegbal uit de machine en verdeel in kleine stukjes.
8Bereid het ijs volgens de aanwijzingen van de ijsmachine. Bewaar ongeveer twee eetlepels blauwe-bessensaus en koekjesdeeg voor de garnering en voeg de rest toe aan het ijs en draai het ijs nog enkele minuten door. Schep het ijs vanuit de ijsmachine in een luchtdichte vriezerdoos en laat het minstens 2 uur in de vriezer staan. 
9Serveer het ijs met het extra koekjesdeeg en de blauwe-bessensaus.
Dit recept komt uit het boek 'Altijd IJs' van Marleen Visser. Meer recepten uit dit boek maken? Je kunt het hier bestellen: ​https://sharelovenotsecrets.com/nl/altijdijs/

PLAATS EEN REACTIE

Loading...
Klik hier…
Beoordeel dit recept


Gebruikte product